Μωβ ντομάτες με αντικαρκινικές ιδιότητες

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν σε εργαστηριακό περιβάλλον μωβ χρώματος ντομάτες, ελπίζοντας ότι θα τις χρησιμοποιήσουν για την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Biotechnology.
Οι ερευνητές του Κέντρου «John Innes» εμπλούτισαν τη ντομάτα με την χρωστική ουσία ανθοκυανίνη, η οποία πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι μωβ ντομάτες δημιουργήθηκαν από ενσωμάτωση γονιδίων από το «σκυλάκι», λουλούδι που είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνη. Οι ανθοκυανίνες, εντοπίζονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στα σαρκώδη φρούτα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και έχει διαπιστωθεί ότι βοηθούν σημαντικά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι προσφέρουν προστασία κατά της καρδιαγγειακής νόσου και των σχετιζόμενων με την γήρανση εκφυλιστικών ασθενειών. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι η χρωστική ουσία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύει την όραση και μπορεί να προλάβει την παχυσαρκία και τον διαβήτη.Οι ερευνητές αναζητούν γενικώς νέους τρόπους αύξησης των επιπέδων των συστατικών που προάγουν την καλή υγεία μέσω φρούτων και λαχανικών. ΠΗΓΗ: www.pathfinder.grΟι ντομάτες ήδη περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών συστατικών όπως η λυκοπένη και τα φλαβονοειδή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αλλά μπορούν σίγουρα να επωφεληθούν από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων φρούτων και λαχανικών που είναι εμπλουτισμένα με βιο-ενεργά συστατικά. Η ομάδα του «John Innes» πήρε δύο γονίδια από το «σκυλάκι» που προάγουν την παραγωγή των ανθοκυανινών και τα ενεργοποίησαν στο φυτό της ντομάτας. Οι ανθοκυανίνες συσσωρεύτηκαν στις ντομάτες σε υψηλότερα επίπεδα, απ' αυτά που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν στην φλούδα και την σάρκα του λαχανικού, δίνοντας έτσι ένα έντονο μωβ χρώμα. Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια τα οποία είχαν αναπτυχθεί να έχουν επιρρέπεια στον καρκίνο, έδειξαν ότι εκείνα των οποίων η διατροφή είχε εμπλουτιστεί με τις μωβ ντομάτες είχαν σημαντικά μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης συγκριτικά με όσα τρωκτικά είχαν σιτιστεί με τις κανονικές ντομάτες. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα παραδείγματα της μεταβολικής μηχανικής που προσφέρει μια προοπτική στην προαγωγή της υγείας μέσω της διατροφής μειώνοντας την επίπτωση των χρόνιων παθήσεων. Και σίγουρα το πρώτο παράδειγμα γενετικά τροποποιημένου οργανισμού με ένα χαρακτηριστικό που πραγματικά προσφέρει όφελος στον καταναλωτή. Το επόμενο βήμα των ειδικών θα είναι να δοκιμάσουν τις μωβ ντομάτες σε ανθρώπους. Και αντικαρκινική μπίραΗ χημική ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία υπάρχει στη φλούδα του σταφυλιού, θεωρείται υπεύθυνη για πολλές ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών, όπως έχουν δείξει εργαστηριακά πειράματα. Τώρα μια ομάδα φοιτητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rice χρησιμοποιεί γενετική μηχανική και προχωρά στη δημιουργία μπίρας που περιέχει ρεσβερατρόλη. Η επονομαζόμενη «BioBeer» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο διεθνή διαγωνισμό γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις 8-9 Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εκδήλωση στο χώρο της συνθετικής βιολογίας, όπου οι ανταγωνιζόμενες ερευνητικές ομάδες χρησιμοποιούν τους δομικούς λίθους του DNA για να δημιουργήσουν ζωντανούς οργανισμούς με νέες παράξενες ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί βακτήρια που συμπεριφέρονται σαν φωτογραφικό φιλμ, καθώς και βακτήρια που μυρίζουν σαν μέντα όταν μεγαλώνουν και σαν μπανάνα όταν σταματάνε να μεγαλώνουν. Η ομάδα του πανεπιστημίου Rice τροποποίησε γενετικά τη μαγιά της μπίρας, εισάγοντας σε αυτήν γονίδια που σχετίζονται με τη ρεσβερατρόλη. Η γενετικά τροποποιημένη μαγιά προκαλεί ζύμωση της μπίρας και ταυτόχρονα παράγει ρεσβερατρόλη. Η ειρωνεία είναι ότι μερικά από τα μέλη της ομάδας δεν έχουν καν τη νόμιμη ηλικία για να πίνουν μπίρα στις ΗΠΑ. Αν και οι νέοι ερευνητές θα παράγουν δοκιμαστικά κάποιες ποσότητες της τροποποιημένης μπίρας, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός πριν κάποιος την πιεί, αφενός γιατί σε πρώτη φάση θα περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες απαραίτητες για τα πειράματα και αφετέρου γιατί υπάρχει μόνο μια γενετικά τροποποιημένη μαγιά μπίρας, που προς το παρόν έχει εγκριθεί από τις αμερικανικές Αρχές για κατανάλωση.