Δεν υπάρχει «ασφαλές μαύρισμα»

Δεν υφίσταται πλέον η έννοια του «ασφαλούς μαυρίσματος» της επιδερμίδας, προειδοποιούν Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρουν στη σχετική έκθεση, το μαύρισμα και ο καρκίνος του δέρματος ξεκινούν με ζημιά στο DNA που προκαλεί η έκθεση στο υπεριώδες φως, ωστόσο πολλοί άνθρωποι, ειδικά νέοι, αγνοούν ή δε γνωρίζουν τους κινδύνους αυτούς.

«Η φθορά στο DNA είναι το πρώτο βήμα προς τη μετάλλαξη των κυττάρων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο, συνεπώς δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα», εξηγεί η Ντόροθι Μπένετ, κυτταρική βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, συντάκτης μιας εκ των σχετικών μελετών.

Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι περίπου 60.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί κακοήθες μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Σήμερα είναι ήδη γνωστή η σχέση μεταξύ αυτής της μορφής καρκίνου και έκθεσης στον ήλιο, ωστόσο η νέα έκθεση καταλήγει ότι ακόμη και η περιορισμένης διάρκειας έκθεση είναι επικίνδυνη.

Αν και η έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική για την παραγωγή βιταμίνης D στον οργανισμό, η Μπένετ τονίζει ότι απαιτείται πολύ λιγότερος χρόνος από αυτόν που χρειάζεται το δέρμα για να μαυρίσει. «Πολλοί νέοι άνθρωποι δε γνωρίζουν για τα επιστημονικά αυτά στοιχεία» εξηγεί. «Οτιδήποτε προκαλεί μεταλλάξεις στα κύτταρα, αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters