Η μαύρη σοκολάτα προστατεύει από τις καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με μία ιταλική μελέτη, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή που οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης είναι τα 6,7 γραμμάρια την ημέρα.

Το σοκολατούχο γάλα δεν φαίνεται, παρόλα αυτά, να παρέχει τα ίδια οφέλη.

Η μελέτη διεξήχθη από τα Ερευνητικά Εργαστήρια του Καθολικού Πανεπιστημίου στο Καμπομπάσο και την Εθνική Αντικαρκινική Εταιρεία του Μιλάνου, ενώ δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.

Τα δεδομένα προήλθαν από μία επιδημιολογική μελέτη με το όνομα Moli-sani Project, στην οποία επελέγησαν τυχαία από τα μητρώα των δήμων της νότιας Ιταλίας άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 35 ετών.

Στη μελέτη για τη μαύρη σοκολάτα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγμα 4.849 υγιών ατόμων, που δεν διέτρεχαν κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση και τους ζητήθηκε να αναφέρουν την ποσότητα μαύρης σοκολάτας που συνήθιζαν να καταναλώνουν.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, επομένως η διατήρηση υπό έλεγχο της φλεγμονής είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προληπτικής θεραπείας.

Οι ερευνητές απέδειξαν πως οι ασθενείς που είχαν μικρό ποσοστό C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα τους είχαν μικρότερου βαθμού φλεγμονή. Τα άτομα που τρώνε συχνά μικρές ποσότητες μαύρης σοκολάτας έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr